Webradio
Infolijn Islam
0800 200 98
< Terug naar de nieuwslijst

08 maart 2025

Precies 11 jaar geleden, op 8 maart 2014, werd het Executief van de Moslims van België (EMB) opgericht. De weg naar deze oprichting was echter niet eenvoudig.

Het vertegenwoordigingsorgaan werd oorspronkelijk opgericht in 1999, maar door voortdurende politieke inmenging moest het elke 3 tot 5 jaar worden vernieuwd. In 2009 gaf de minister van Justitie destijds de opdracht aan het bureau van het Executief om een stabielere en representatievere instelling op te richten. In dit kader werd een briefing georganiseerd over hoe islamitische representatieve organen in Europa waren gevormd, met de deelname van experts uit verschillende landen.

Daarop richtte het EMB een commissie op die alle segmenten van de moslimgemeenschap vertegenwoordigde. Deze commissie heeft individuele gesprekken gevoerd met sociologen, experts en voormalige voorzitters van het Executief die ervaring hadden met dit onderwerp. Na vijf jaar intensieve onderhandelingen werd een project ontwikkeld.

Dit project werd uitgevoerd met de deelname van 292 van de 300 moskeeën die destijds in België actief waren. Op 8 maart 2014 werd het officieel opgericht. De toenmalige minister van Justitie feliciteerde de commissie met dit langdurige, maar qua vertegenwoordiging op hoog niveau werk. Voor het eerst werd een structuur gevormd die volledig voortkwam uit de eigen dynamiek van de gemeenschap, zonder enige externe inmenging. Het EMB werd een instelling met een representativiteit van 98% en kreeg de goedkeuring van de gehele gemeenschap.

Helaas besloot de nieuwe minister van Justitie in 2020 om deze jarenlange inspanningen in één klap teniet te doen en startte hij een eenzijdige drukcampagne tegen de EMB-leiding. Als gevolg van deze politieke inmenging werden in juni 2023 de bevoegdheden van het EMB ingetrokken, en de minister droeg alle macht over aan een vierkoppige commissie die hij zelf had benoemd.
Dat de minister van Justitie een representatief orgaan, dat door een religieuze instelling volgens haar eigen interne dynamiek is gevormd, afzet en vervangt door een andere entiteit, is een regelrechte schending van het door de Belgische Grondwet beschermde principe van scheiding tussen kerk en staat. Uiteraard zal dit juridische gevolgen hebben.

Wij zetten onze juridische strijd in de rechtbanken voort om deze politieke onrechtvaardigheid recht te zetten.

 

Oprichting

 

Oprichting

Blijf op de hoogte, abonneer u op onze nieuwsbrief