10 februari 2017
Op 29 januari 2017 nam dhr. Salah Echallaoui, voorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB), deel aan een bezinnings- en sensibiliseringsdag door het platform “Demain plus demain” in het Brusselse theater “Le Public”.
Deze dag had tot doel om de oorzaken vast te stellen van het toenemende populisme en racisme, en om na te denken over mogelijke oplossingen om dit fenomeen een halt toe te roepen.
Onder de genodigden bevonden zich talrijke personaliteiten uit alle sectoren van de maatschappij (de media, de politieke en academische wereld, de burgermaatschappij, vertegenwoordigers van de gangbare filosofische en religieuze stromingen enz).
De voorzitter van het EMB zette tijdens dit debat de volgende punten uiteen:
- Het historische belang van de islam in het westen: dhr. Echallaoui herinnerde eraan dat de islam heeft bewezen in de loop van de eeuwen in staat te zijn zich aan elke context aan te kunnen passen en daarom een toegevoegde waarde is voor de westerse maatschappij. Als voorbeeld verwees hij naar de Tweede Wereldoorlog tijdens welke moslimstrijders zich opofferden voor het behoud van de democratie op bezet grondgebied, ook in België. Hij bevestigde dat “de islam heeft bijgedragen aan de emancipatie van het westen”;
- De inspanningen die alle partijen moeten leveren: dhr. Echallaoui wees enerzijds op het werk dat de moslims moeten doen met betrekking tot het lezen en de interpretatie van de schriftuurlijke teksten en de levenswijze van de islam in Europa, en anderzijds op het populistische discours van bepaalde politici die profiteerden van de tragische gebeurtenissen van deze laatste jaren. De voorzitter van het EMB zegt zich ongerust te maken over de situatie van de jongeren, meer bepaald die jongeren die zich afgewezen en verloren voelen. Hij is ervan overtuigd dat moslims en niet-moslims in perfecte harmonie kunnen samenwonen: “België is altijd al beschouwd geweest als een modelsamenleving en moet dit ook blijven”. Daarna had hij het over het probleem van het rituele slachten en de godsdienstlessen, die worden beperkt ten voordele van de lessen burgerschap en filosofische vorming, een nieuwe materie die hij toch beschouwt als noodzakelijk. Twee voorbeelden die volgens hem door sommigen worden gegeven om een klimaat van verwarring te creëren over de plaats van de islam in de Belgische maatschappij.
Alle foto's van het evenement HIER